Results 1 to 6 of 6
Like Tree7Likes
  • 2 Post By Ioannis Boulakas
  • 3 Post By alani
  • 1 Post By nikolgiorgos
  • 1 Post By takis_albiceleste

Thread: Παγίδα οφσαίντ - δουλέυει ?

  1. #1
    Greek Forum Moderator nikolgiorgos's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    17,714

    Παγίδα οφσαίντ - δουλέυει ?

    Καλησπέρα στους φίλους.
    προσπάθησα αρκετες φορές να δοκιμάσω την παγίδα οφσαιντ αλλά δεν μπόρεσα έως τώρα να καταλάβω αν δουλεύει ή όχι.
    Απ'αυτά που έχω διαβάσει είναι ότι :
    Δουλέυει με επίθεση και όχι με άμυνα (λογικό αυτό)
    Οι αμυντικοί σου πρέπει να είναι πιο γρήγοροι στα χαρακτηριστικά από τους αντίπαλους φορ (λογικό και αυτό)
    Δουλεύει καλύτερα με 3 αμυντικούς παρά με 4 - λογικό και αυτό
    παρ'όλα αυτά δεν έχω δει εμφανές αποτέλεσμα.

    τα σενάρια μου
    Το χρησιμοποιώ όταν είμαι πίσω στο σκορ, πάω επίθεση για ανατροπή και απλώς αλλάζω κάτι ακόμα για να ανατρέψει την ροή του αγώνα.
    - το οφσάιντ δεν υπάρχει πραγματικά στο παιχνίδι (γιατί δεν έχει το παιχνίδι τόσο εξελιγμένη ΑΙ) , είναι απλά ένας φάκτορας του προγράμματος που μπορεί να δίνει +1 ή +3 σε κάποιες περιπτώσεις, ή αντίστοιχα ένα αρνητικό , πέναλτι δηλ.
    Last edited by nikolgiorgos; 10-06-2015 at 08:01 PM.
    Καλώς ήρθατε στο Ελληνικό φόρουμ
    http://forum.topeleven.com/%CE%93%CE...%B4%CE%B1.html

  2. #2
    Dreamer
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Thessaloniki
    Posts
    421
    Εγώ απ ότι έχω παρακολουθήσει σε κινητό είδα ότι δουλεύει μία χαρά και μάλιστα δεν μου έχουν κάνει και καμμία ευκαιρία. Απαραίτητο όμως είναι να είναι οι αμυντικοί σου ταχύτεροι από τον αντίπαλο

  3. #3
    Newbie
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    3
    Κατά την ταπεινή μου άποψη, προσωπικά πιστεύω σε 2 βασικές παραδοχές:
    1. Οτιδήποτε υπάρχει σαν ενέργεια/εφαρμογή μέσα στο παιχνίδι σίγουρα θα πρέπει να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό το αποτέλεσμα (είτε θετικά είτε αρνητικά και σε σχέση οπωσδήποτε με το σύστημα και την τακτική του αντίπαλου), καθώς δεν θα είχε κανένα νόημα η ύπαρξή του.
    2. Το παιχνίδι είναι "φτιαγμένο" με βάση κάποια διεθνή Αξιώματα/Αρχές Προπονητικής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου καθώς και κάποιες επιλεγμένες επίσημες Στατιστικές (π.χ. κάπου αναφέρεται επίσημα ότι η "ροή" των Κίτρινων Καρτών έχει διαμορφωθεί με βάση τις στατιστικές της Premier League).

    Τώρα σε ότι αφορά την Παγίδα Οφσάιντ νομίζω ότι, τα συστήματα των περισσότερων ομάδων που συναντάμε είναι τέτοια που δεν κάνουν ελκυστική την παγίδα οφσάιντ με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου δημοφιλής τακτική και γιαυτό δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της. Εμένα πάντως -αν και πάρα πολύ σπάνια- μου έχει τύχει στα σχόλια της περιγραφής του "ζωντανού ματς" να λέει ότι π.χ. "ο τάδε ST προσπαθεί να αποφύγει την παγίδα οφσάιντ". Επιπλέον, σημαντικό μείον (-) του παιχνιδιού είναι ότι τα οφσάιντ στην ουσία δεν υποδεικνύονται την ώρα του αγώνα και ακόμα πιο αρνητικό είναι ότι δεν καταγράφονται στα "στατιστικά" του ματς όπως όλα τα υπόλοιπα σφυρίγματα (φάουλ, κόρνερ, κτλ). Προσωπικά θεωρώ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ και ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ της nordeus να ξεχάσει να βάλει στα στατιστικά το Οφσάιντ και να έχει μέσα λιγότερο σημαντικούς δείκτες όπως π.χ. "αποκρούσεις".
    Μετά από όλα αυτά, θα ήθελα να κάνω μερικές προσωπικές -χωρίς να είμαι απόλυτος- παρατηρήσεις για το πότε και πώς μπορεί κάποιος να εφαρμόσει αποτελεσματικά την πο και με βάση πάντα την πιο πάνω παραδοχή 2:

    1. Η παγίδα οφσάιντ αναφέρεται στη διεθνή προπονητική ότι μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις πολύ αποτελεσματική αλλά εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο και για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχεις μια πιο ποιοτική ομάδα (ή τουλάχιστον ισάξια) από αυτή του αντιπάλου και ιδιαίτερα καλούς παίκτες (τοποθέτηση/ταχύτητα) στην 1η γραμμή άμυνας DL/DC/DC/DC/DR που θα εφαρμόσουν την παγίδα. Επίσης, θα πρέπει η ομάδα να έχει πολύ καλό τέρμα GK με ειδικότητα στα τετ-α-τετ που να μπορεί να σώσει την κατάσταση αν τυχόν κάποιος αντίπαλος σπάσει την παγίδα. Επιπλέον, στην πο δεν νομίζω ότι έχει νόημα να βάζουμε κανένα παίκτη στη 2η γραμμή άμυνας DML/DMC/DMC/DMC/DMR γιατί δεν ταιριάζει τακτικά και επειδή υποθέτουμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα δεν χρειάζεται να "κόψουμε" παίκτη από το κέντρο ή την επίθεση.

    2. Η παγίδα οφσάιντ παίζεται με ζώνη, και η ζώνη παίζεται με 4 (όχι 3, ούτε 5) σε ευθεία DL/DC/DC/DR.
    Διάταξη με 3DC Narrow ή με 5 πίσω, είναι μάταιο να τους βάζουμε να παίζουν με πο γιατί στους μεν θα έχουμε πρόβλημα από τους αντίπαλους πλαινούς όταν θα ανεβαίνουν οι 3 ψηλά για να παίξουν το οφσάιντ, στους δε 5 γιατί εφόσον έχουμε αριθμητική υπεροχή στην άμυνα δεν έχει νόημα η παγίδα. (Τη διάταξη 1DL/1DC/1DR δεν την εξετάζω γιατί τη θεωρώ γενικώς αναποτελεσματική).

    3. Όσο πιο πολλούς παίκτες έχει η αντίπαλη ομάδα στη δική μας 2η γραμμή άμυνας δηλ. AML/AMC/AMR (και ιδίως αν έχουν ειδικότητα "κρυφού κυνηγού ή ντριπλέρ"), τόσο θα πρέπει να αποφεύγουμε την πο.
    Αντιστρόφως, αυτό σημαίνει ότι όταν ο αντίπαλος δεν έχει κανένα παίκτη σε αυτή τη γραμμή τότε η πο είναι αποτελεσματική κυρίως γιατί οι επιθετικές γραμμές του είναι οριζόντιες και σε απόσταση (π.χ. 3-5-2 ή 4-4-2 ή 4-3-3 ή 4-1-3-2) και άρα θα πρέπει να παίζει με μακρινές μπαλιές οι οποίες ευνοούν την πο. Ακόμη και αν έχει επιλέξει να παίξει με "κοντινές" σε αυτά τα συστήματα θα χάσει πόντους από αλλού όπως π.χ. κατοχή μπάλας.

    4. Όταν παίζουμε την ΠΟ σε ζώνη με 4 DL/DC/DC/DR χωρίς "κόφτες" DMC ή DML/DMR, η αποτελεσματικότητα της παγίδας εξαρτάται και από την αναλογία του αριθμού των αντίπαλων παικτών κυρίως στη μεσαία γραμμή αλλά και την επίθεση.
    Όσο περισσότερους ML/MC/MR έχει ο αντίπαλος τόσο αυξάνει το "ρίσκο" της πο γιατί μπορεί να σπάσει με ενέργειες ή "μακρινά" σουτ και φυσικά αυτό εξαρτάται και από τη δική μας παρουσία στο κέντρο. Με απλά λόγια το 3-(5)-2 του αντιπάλου δυσκολεύει περισσότερο την πιο πάνω δική μας αμυντική διάταξη από το 4-(4)-2 ή το 4-1-(3)-2. Και αυτό είναι λογικό γιατί κατά την σειρά των αναφερόμενων συστημάτων ο αντίπαλος παίζει στο δικό μας μισό του γηπέδου με (5)+2= 7 , (4)+2= 6 , (3)+2= 5. Για να περιορίσουμε την επικινδυνότητα της μεσαίας γραμμής του αντιπάλου θα πρέπει να παίζουμε με ΠΙΕΣΗ "ΕΝΤΟΝΗ".
    Αναφορικά τώρα με τον αριθμό των αντίπαλων ST (απομονωμένοι από την παρουσία & τη βοήθεια attack mindfielders) το να σκοράρουν νομίζω ότι εξαρτάται περισσότερο από την ποιότητά τους παρά από τον αριθμό τους. Ίσα-ίσα μάλιστα, πιστεύω ότι στον 1ST (4-5-1) δεν έχει τόσο πολύ νόημα η πο ενώ στους 3ST (4-3-3) έχει νόημα υπό την έννοια του προσπαθώ με την παγίδα να αντισταθμίσω την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου με λιγότερους παίκτες (3ST εναντίων 2DC).

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
    Προσωπικά, θα έπαιζα με παγίδα οφσάιντ μόνο εντός έδρας με +κατοχή, με κατώτερους ή ισάξιους ποιοτικά αντιπάλους χωρίς attack mindfielders, επιθετικά (χωρίς αντεπιθέσεις) ή κανονικά (με αντεπιθέσεις), έντονη πίεση, με 4 πίσω σε ευθεία, χωρίς κόφτες και 3 ή 4 στο κέντρο (όχι 5, δεν έχει νόημα).
    Εν τέλει, προσωπικά προτείνω την παγίδα οφσάιντ στο 4-3-2-1 ή 4-4-2.

  4. #4
    Greek Forum Moderator nikolgiorgos's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    17,714
    Εξαιρετική ανάλυση. Συμφωνώ μαζί σου για το πότε χρησιμοποιούμε οφσαιντ.
    Ένα θέμα, γενικότερο ίσως, είναι πως το βλέπει/λειτουργεί το παιχνίδι.
    Διότι εδώ μιλάμε για ένα σχετικά απλό πρόγραμμα- εφαρμογή και σίγουρα δεν μπορεί να έχει τόσο εξελιγμένη μηχανή (όπως πχ ένα ανάλογο pc game, το ΦΙΦΑ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ή άλλα, που είναι 1-2 GB).
    tourtasgiorgos likes this.
    Καλώς ήρθατε στο Ελληνικό φόρουμ
    http://forum.topeleven.com/%CE%93%CE...%B4%CE%B1.html

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    5
    Απο τη μικρη εμπειρια μου εχω να πω πως ειτε βαλω ειτε δεν βαλω offside, πολλες φορες οι αμυντικοι μου λειτουργουν αυτονομα και κανουν ακριβως το αντιθετο!

    Offside ΟΧΙ εγω, offside ΝΑΙ αυτοι
    Offside ΝΑΙ εγω, offside ΟΧΙ αυτοι

    tourtasgiorgos likes this.

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Sep 2015
    Posts
    22
    Αυτο το τελευταιο ειναι το πιο σωστο που ειπες.Αν και νομιζω οτι υπαρχει λογος που δεν λειτουργη η τεσπα λειτουργει περιορισμενα.Οι μανατζερ το χουν ξεχασμενο απτην μερα που ξεκινησαν αρα; δεν μπορουμε να εχουμε την απαιτηση να ασχολουνται τοσο βαθεια με την αναλυση παιχνιδιων οπως καποιοι αλλοι. Υπαρχουν για μενα τοσα αλλα που εχουν προταιρεοτηα να διωρθοθουν