Κάνε το σωστό
Εχουμε δει πολλές φορές μάνατζερς να παραπονιούνται ότι έχασαν (ή φέραν χ) από αδύναμες ομάδες ενώ η δική τους ήταν πιο δυνατή, με φουλ κατάσταση και ηθικό ενώ επίσης ο άλλος μάνατζερ δεν παρακολουθούσε το ματς .
Το σχόλιο που συνοδεύει είναι ότι ήταν τρολ το ματς ή φιξαρισμένο.
Είναι όμως ?
Είναι τα παραπάνω αρκετά για να μας εξασφαλίζουν την νίκη κάθε φορά ?
Κάναμε το σωστό ? για πάμε από την αρχή.
Για μένα 3 είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες.
Η Τύχη :
το τ11 έχει μπόλικο από αυτό μιας και προσπαθεί να κάνει το παιχνίδι απρόβλεπτο, να μοιάζει λίγο με το πραγματικό ποδόσφαιρο και να μην νοιώθει κάποιος ότι αφού έχει χτίσει σούπερ ομάδα και κάνει 2-3 σωστά πραγματάκια ακόμα, θα είναι ασταμάτητος.
Προσοχή όμως, ο παράγοντας τύχη στο τ11 δεν έχει μια προσθετική έννοια δηλ. εγώ έχω 130% ποιότητα, ο αντίπαλος έχει 90% οπότε και κακό ζάρι να τύχω, πάλι από πάνω είμαι.
Η τύχη σε ένα τ11 παιχνίδι μπορεί να είναι επιλεκτική. δηλαδή να αγνοήσει πλήρως έναν από τους παράγοντες που θεωρούμε σημαντικούς (και θα αναφέρουμε παρακάτω).
Μπορεί δηλ. στους υπολογισμούς ενός αγώνα, να αγνοήσει μια μεγάλη διαφορά ποιότητας ή ένα λάθος σύστημα/ παίκτες εκτός θέσης ή αν οι παίκτες μας παίζουν με φυσική κατάσταση στο κίτρινο.
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να καλύψουμε όλους τους άλλους παράγοντες ώστε να παραμείνει η τύχη μόνο υπεύθυνη για ένα κακό αποτέλεσμα. αυτό μπορεί να μην το αποφύγουμε αλλά μια συνολική καλή πορεία θα την έχουμε.
Δυστυχώς βέβαια ένα κακό-άτυχο αποτέλεσμα μπορεί να έρθει σε αγώνα νοκ άουτ σε ένα κύπελλο οπότε να χάσουμε ένα στόχο της σεζόν. αλλά αυτό θα είναι μια εξαίρεση μόνο.
Η παρουσία μας στον αγώνα :
Όταν βλέπουμε έναν αγώνα, γενικός κανόνας είναι ότι η το παιχνίδι κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς και λαμβάνει υπόψιν και άλλους παράγοντες ενώ το αυτόματο είναι πιο ευάλωτο στον παράγοντα τύχη. επίσης η ομάδα μας συνήθως παίζει καλύτερα και είναι πιο κινητική (ίσως όμως όχι αντίστοιχα αποτελεσματική στο γκολ, αυτό είναι άλλο).
Πολλές φορές μου έχει τύχει να ξεκινήσω να παίζω με αντίπαλη ομάδα χωρίς τον μάνατζερ, να την δω να «μεταμορφώνεται» και να πάω να δω ότι μπήκε και ο άλλος μέσα στο παιχνίδι.
Με την παρουσία μας επίσης δίνουμε και ένα μπόνους 8% στην κατοχή (ότι και αν σημαίνει αυτό) ή εξουδετερώνουμε το αντίστοιχο μπόνους που μπορεί να έχει ο αντίπαλος με την δική του παρουσία.
Βλέπουμε πως κυλάει το παιχνίδι και δίνουμε αντίστοιχες οδηγίες.
Εδώ να πω ότι ρίχνουμε και καμιά ματιά στον βοηθό προπονητή.
Μπορεί να δώσει κάποια χρήσιμη συμβουλή – όχι τόσο στο γενικό πλαίσιο , να παίξουμε πιο επιθετικά ή πιο αμυντικά αλλά πιο ειδικά, όπως ότι η παγίδα οφ σαιντ μπερδεύει τους παίκτες μας ή ότι οι μακρινές πάσες δεν περνάνε.
Παρακολουθούμε τα στατιστικά, ιδιαίτερα τα σουτ κάθε ομάδας.
Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο, όχι η κατοχή της μπάλας που πολλές φορές είναι πλασματική ή τα εύστοχα σουτ στα οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε ιδιαίτερα.
Αποφασίζουμε αν θα αλλάξουμε ένα παίκτη μας που πήρε κίτρινη κάρτα για να μην φάει κόκκινη (το κριτήριο μου για να το κάνω αυτό, συνήθως είναι αν έχει και χαμηλό βαθμό/ ηθικό).
Γενικά παρακολουθούμε τις τρέχουσες βαθμολογίες των παικτών στον αγώνα αλλά μια αλλαγή παίκτη καλό είναι να κάνουμε ούτως ή άλλως (γύρω στο 60’-70’) γιατί συχνά φέρνει ένα γκολ ή ανατροπή σε μια όχι καλή ροή του αγώνα.
φυσικά ενεργοποιούμε και 3-4 φορές και κάποιο από τα 4 (0-10%) μπόνους προπόνησης.
H ποιότητα των παικτών :
εδώ θα αναφέρω 2 κατηγορίες. η μία είναι η καθαρά ποσοτική.
Πόσο πάνω από τα 5* που αγοράζουμε έναν παίκτη, αυτός αναπτύσσεται .
Σε αυτό το θέμα προσπαθούμε να έχουμε ένα βασικό γκρουπ με νέους παίκτες και «γρήγορους» ώστε να ανεβαίνουν περισσότερο, να έχουμε καλύτερη απόδοση στα πράσινα σε σχέση με την ανάπτυξη και να μπορέσουμε να τους έχουμε σε υψηλή ποιότητα όσο είναι δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό βοηθάει στην ομοιογένεια της ομάδας και στο να μην ξοδεύουμε πολλά τόκεν για μεταγραφές κάθε σεζόν.
Γενικά να αναφέρω ότι για να θεωρήσουμε ότι έχουμε πράγματι μια διαφορά ποιότητας από την αντίπαλη ομάδα, 1 αστέρι (20%) είναι θα έλεγα το ελάχιστο.
Μια ομάδα 5*-6* σε μια καλή μέρα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα.
Η άλλη κατηγορία είναι περισσότερο ποιοτική.
Να έχουμε μεν παίκτες 6*-7* αλλά να έχουν καλή απόδοση στα παιχνίδια, και να είναι σταθεροί. να έχουν διπλές (ή κάποιοι τριπλές) θέσεις ώστε και να μπορούμε να διακρίνουμε αν ταιριάζουν περισσότερο σε κάποια άλλη θέση (πχ ένας dl-dc μπορεί να αποδίδει καλύτερα σαν σέντερ μπακ παρά σαν ακραίος).
Επίσης να έχουν εξτρά θέσεις ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε ένα σύστημα χωρίς απαραίτητα να κάνουμε αλλαγή. δηλ. να έχουμε aml-ml , dr-dc (και όχι σκέτο dr ώστε να μπορούμε να παίξουμε με 3 dc αν χρειασθεί), dc-dmc, st +aml/amr/amc και ένας χρήσιμος διπλός ή τριπλός ρόλος είναι dc/dmc/mc.
Είναι καλό να έχουμε κάποιους σπεσιαλίστες στην ομάδα. 2 τουλάχιστον αμυντικοί με «κεφαλιές» & «τοίχος» είναι απαραίτητοι καθώς είναι οι ειδικότητες που βλέπουμε να λειτουργούν πολύ συχνά στους αγώνες .
Ένας σπεσιαλίστας στα κόρνερ και ένας στα φάουλ επίσης.
Το ότι έχουν αυτήν την ικανότητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουν και το ανάλογο ταλέντο.
Αν δεν το έχουν, πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που το διαθέτουν.
Είναι σημαντικό να μας προσφέρει ένας παίκτης ένα γκολ από φάουλ ή από κόρνερ κάθε δεύτερο παιχνίδι.