U ovoj temi iznio sam listu svojih prijedloga i prijedloga preuzetih ili inspiriranih objavama drugih članova na forumu kroz nekoliko poglavlja.
Moji prijedlozi prvenstveno ciljaju na sam oblik, formu TE više nego na detaljne primjere.
Tko želi dodati nešto na moj prijedlog, slobodno neka napiše.
Poglavlja su "posložena" nasumice, nisam određivao redosljed po važnosti.
Izvinjavam se za gramatičke pogreške.
1. Natjecanja
-Više rangova istog nivoa lige.
Dakle, uvođenjem više rangova istog nivoa npr. A rang i B rang, izbjegli bismo promociju svake sezone na viši nivo. Konkretno, u slučaju A i B ranga, tim bi počeo karijeru s B ranga lige (nivoa) 1. Nakon što završi u promocijskoj zoni, tim ne prelazi u nivo 2, nego ostaje u nivou 1, ali igra A rang iz kojeg ima mogućnost preći promocijom u nivo 2. Time bi tim mogao igrati i A rang sa istom postavom kao što je igrao B rang bez da gubi na konkurentnosti igrača. U ligu prvaka bi se i dalje kvalificirala top 4 tima. Ligu prvaka istog nivoa igrali bi timovi koji su prešli iz npr. A ranga nivoa 1 u B rang nivoa 2 i iz B ranga nivoa 2 u A rang nivoa 2, tako da bi timovi s istog nivoa i dalje igrali LP svog nivoa.
-Relegacija
Trebalo bi uvesti relegaciju za posljednja 3 tima lige. Osim toga, trebalo bi uvesti neki menadžerski limit na broj relegacija, npr. Ako menadžer 2 sezone zaredom završi u zoni relegacije, dobiva otkaz iz kluba i mora tražiti novi.
-Ukidanje baraža lige timova iste kvalitete
Iako stari sustav izvlačenja sudionika lige nije bio perfektan, menadžerima se ne sviđa liga u kojoj igraju protiv svih timova jednake kvalitete.
Trebalo bi sastaviti ligu da su u njoj npr. 4 tima sa 3*, 5 timova sa 4* i 5 timova sa 5*. Time bi se vratila i kvaliteta u LP jer u nju ne bi ulazili tako lako timovi od 2-3* koji su osvojili ligu protiv jednakih (ne)kvalitetnih timova.
-Top liste u kupu i LP
Kao što ima ligaška, tako se mogu napraviti top liste za kup i ligu koje bi pokazivale igrače s najviše golova i asistencija.
Lakše kup natjecanje
Kup treba na neki način olakšati. Prvi prijedlog je da se limitira razlika u nivou u kupu na 1. Dakle, ako je tim na nivou 4, onda može igrati kup samo s timovima nivoa 3 i 5, ne i sa timovima koji su 2 nivoa viši. Osim toga, izvlačenje kupa ne bi trebalo biti striktno vezano za kvalitetu timova tako da igraju isključivo 2 tima jednake kvalitete.