Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
Like Tree5Likes

Thread: Top Eleven Detaylı Rehber Bölüm 1, Belki de tek rehber :)

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    3

    Lightbulb Top Eleven Detaylı Rehber Bölüm 1, Belki de tek rehber :)

    TOP ELEVEN DETAYLI REHBER
    Merhabalar, ben Deniz, oyundaki takımım ise Serpentine. Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım, hatrı sayılır bir süredir de top eleven oynuyorum. Aynı zamanda oldukça uzun bir süredir bilgisayar oyunu sektörünün içindeyim. Top eleven hakkında kaynak sayısı İngilizce olarak az Türkçe neredeyse yok. Bu sebeple öncelikle Türkçe olacak şekilde bir rehber hazırlama kararı aldım. (Buraya as bayrakları capsi güzel olur gibi ^^ )
    İngilizcemin iyi olması ve meraklı oluşum da eklenince birçok forumu ve kaynağı tarayıp, ortaya aşağıdaki çalışmayı çıkardım.
    Not: Altı üstü oyun oynuyoruz ne gerek var bu kadar uğraşa diyen arkadaşlara saygım sonsuz, ancak benim gibi bazı oyuncular casual(Sıradan veya Ortalama oyuncu) yerine competitive(Rekabetçi, hırslı) bir oyuncu olabiliyor. Ayrıca, madem zaman harcıyorum, bu zamanı verimli harcayayım düşüncesini mantıklı buluyorum.
    Not 2: Top eleven bir simülasyon oyunudur bazı konularda çok da gerçekçi düşünmemek gerekir. Bir algoritması vardır, bu yazıda sadece katsayılar üzerine tahmin ve analiz yapılmaktadır.

    BÖLÜM 1
    A. Oyuncu Özellikleri
    1. Genel Özellikler

    a) Fiziksel Özellikler (Boy- Kilo-Ayak)

    Öncelikle fiziksel özellikler konusunda T11’ in resmi bir açıklamasını ben bulamadım. Bu konuda tecrübeli oyuncuların iki görüşü var. Birincisi bunların kozmetik veriler olduğu ve hesaplamalarda kullanılmadığı. Bunun bir oyun olduğunu ve gerçekçilik payının yüksek olmadığını söyleyen oyuncu sayısı bir hayli fazla. Diğer bir kesim ise, kaleci, merkezi savunma ve forvet oyuncularının uzun, diğer oyuncuların kısa olması gerektiğini, kanat oyuncularının kısa olmalarının yanında hafif, dayanım gerektiren merkezi savunma ve hücum oyuncularının ise kilolu olması gerektiği görüşündeler. Hatta bazı forum kullanıcıları bu oyuncularının bu özelliklerin antrenman kalitesini etkilediğini yazmışlar ancak TF değeri (Training Factor: Antrenmanlardan etkilenme oranı) oyuncudan oyuncuya değişiklik gösterdiğinden, ve muhtemelen yeşil paketler de çok önemli olduğundan pek araştırma ihtiyacı hisseden olmamış bu konuyu detaylıca.
    Benim şahsi fikrim, çok ciddi bir önemi olmamakla birlikte, birbirine yakın beceri değerlerinde ufak da olsa bir etkisi var şeklinde. Mesela %300 kafa vuruşu değeri olan oyuncu kısa bile olsa %120 kafa vuruşu değeri olan oyuncuya göre daha yüksek ihtimalle kafa vuracaktır. Kesin demiyorum, çünkü bu tarz oyunlarda her zaman düşük kaliteye top vurma şansı verilir.

    b) Yaş-Uyruk
    Yaş konusunda gerçekten önemli araştırmalar yapan forum kullanıcıları mevcut, bunların en başında Al Svanberg geliyor.
    Çeşitli yaş aralıklarında oyuncuların TF değeri değişiyor, yani antrenman yaptırdığınızda aldığı beceri kazanımı değişiyor.


    Özet geçeceğim zaten uzun olacak yazı;
    18-21 yaş aralığında oyuncular antrenmanlardan en çok verimi alır. (maksimum öğrenme katsayısının 8 katı yani x8)
    22-25 (x4)
    26-29 (x2)
    30 yaş ve üzeri (x1) (hatta bazı yaşlı oyuncular beceri değeri kaybediyordu, güncel versiyonda elimde yaşlı oyuncu tutmadığım için denemedim)
    Burada şu konuya dikkat etmek de önemli, Yaş tek başına olmazsa olmaz değer değildir, yani genç oyuncuyu aldıktan sonra başka bir genç oyuncuyla antrenmana sokulmalı, TF değeri yani ne kadar beceri kazandığı kontrol edilmelidir. Bu konuya aşağıda daha detaylı değineceğim)
    Uyruk konusu ise tamamen şans veya kozmetik bilgiden ibaret. Bazı oyuncuların TF değerini etkilediğine dair söylemleri var şahsen bende suudi oyuncu eğitimden verim almazken arkadaşımda tam bir Nordgen. (yani canavar gibi kazanımı var ve oyunda da etkili bir oyuncu)
    c) Kalite ve TF Değeri
    Gelelim işlerin karıştığı yere. Basitten başlıyorum. Kalite değeri oyuncunun Beceriler bölümünün ortalamasını verir. Her %20 artışta oyuncu bir yıldız kazanır. Oyuncu yıldız kazandıkça TF değeri düşer. Bu yüzden eğer bir oyuncuya özel yetenek kazandırılacaksa veya yeni mevki eklenecekse gençken ve yıldızı düşükken yapılması en verimli tercihtir.
    Top Eleven oyununda kaleci harici oyuncularda DEFANS, ATAK ve FİZİKSEL olmak üzere 3 beceri ağacı mevcuttur. Her beceri ağacında 5 beceri bulunur. Bu bilgiler ışığında basit bir hesaplama ile;
    Oyuncunun bir yıldız kazanması için %20 Genel beceri artışı
    %20 Genel beceri artışı için, herhangi bir beceri ağacında(Defans, Atak, Fiziksel) %60 artış
    Herhangi bir beceri ağacında %60 artış olması için de tek bir beceride(Top çalma, pas verme, form, vs.) %300 artış
    Gerekmektedir.
    Bu sebeple oyuncu yetiştirmek zor ve masraflı bir süreçtir. Bu yüzden, eğer oyunda yüksek miktarda para yatıran biri değilseniz, kullanmak istediğiniz taktiği öncelikle belirlemeniz, oyuncuların genelini elinizden geldiği kadar yüksek yıldızlı satın aldıktan sonra, kilit oyuncularınızı kendinizin yetiştirmesi en mantıklı seçenek olacaktır.
    Ayrıca her seviye yükseldiğinizde referans alınan oyuncu puan değeri %20 yükselir bu sebeple oyuncunun yüzdesel değeri %20 düşmüş gibi görünür. Aslında oyuncu gücünden bir şey kaybetmez, ancak referans alınan puan değerine göre yüzdesel görünümü azalmış gibi görünür. Bu şekilde 2-3 sezon oynamış ve düzenli ve planlı çalıştırılmış bir oyuncunun bazı özellikleri %1’e kadar düşebilir.
    TF değeri (training factor: antrenman faktörü) her oyuncuda farklıdır. Gizli bir özelliktir yani hiçbir yerde yazmaz ancak aşağıdaki verilerle tahmin edilebilir). Eski versiyonda oyuncunun fiyatı/maaşı denklemiyle kısmen yön gösterici bir veri alınsa da yeni versiyon da pek de etkili olmayan bir formüldür.
    Eğer bir oyuncunun TF değeri yüksekse antrenmanlardan o kadar fazla verim alınır. TF değerini etkileyen başlıca faktörler;
    1.Yaş ( Ne kadar gençse, TF o kadar yüksek olur)
    2.Yıldız (Ne kadar düşük yıldızsa, TF o kadar yüksek olur)
    3.Genetik (İşin şans faktörü burada, denemeden kimse bilemez)
    4.Bir ihtimal uyruk (Bazı oyunculara bazı uyruktaki oyuncuların TF değeri daha yüksek geldiğine dair bir söylenti dolandı bir dönem. Bilemiyorum deneyecek kadar tokenim yok  Örnek vermek gerekirse ben de İsviçreli oyuncular genelde yüksek TF değerine sahip çıkıyor ama sorduğum insanlar kendi takımlarındaki İsviçreli gençlerin kötü olduklarını söylüyorlar. Tamamen kozmetik de olabilir. Ayrıca sonradan milliyeti değiştirilen oyuncuların TF değeri değişmez.)
    2. Beceriler
    Bu konuda oyunun Türkçe versiyonunda çok çeviri hatası var, Nordeus da yeterli açıklama yapmadı. Ancak genel menajerlik oyunlarından ve tecrübelerden hareket edecek olursak aşağıdaki beceri tanımlamalarında sıkıntı olmama ihtimali çok yüksek. Rollere göre değişiklik gösterdiği için ayrı ayrı inceleyeceğim. Ayrıca beyaz veya gri olması o mevkideki oyuncunun çok da ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmekle beraber, kazanımının da düşmesine sebep olur.
    Ek olarak bir çok beceri için maksimum değer %340 değeridir.
    a) Kaleci

    Kalecinin beceri ekranı aşağıdaki şekildeki gibi olacaktır.
    Top Eleven Detaylı Rehber Bölüm 1, Belki de tek rehber :)-gk.jpg

    Şu anki oynadığım takımdaki kalecimin değerleri bunlar. Tek tek açıklayacak olursam;
    Refleksler: Kalecinin her koşulda kalecinin topu tutabilme veya çelebilme oranını arttırır. *Bir deneme yaptığım için bu oyuncuda üçüncü planda yer aldı.
    Çeviklik: Yerden gelen şutlarda kalecinin başarılı olma şansını arttırır.
    Sezgi: Kalecinin daha iyi pozisyon almasını sağlar.
    Açılma: Kalecinin karşı karşıya pozisyonlarda ne kadar açıyı kapatarak ve çabuk çıkacağını belirler.
    İletişim: Kalecinin savunma oyuncularını daha iyi konumlandırmasını sağlar.

    Taç atışı: Çeviri hatası, İngilizcesi Throwing’dir. Kalecinin kısa mesafeli paslarda elini kullandığı varsayılır. Ne kadar uzağa ve ne kadar isabetli pas attığını gösterir.

    Vuruş: Kalecinin uzun mesafe paslarda ayağını kullandığı varsayılır. Uzun mesafeli pasların mesafesi ve isabet oranını belirler

    Yumruklama: Yan topların ceza sahası içerisinde etkili olma şansını azaltır ve havadan gelen şutları karşılama şansını arttırır.

    Hava Kontrolü: Yumruklamayla beraber ceza sahası içerisindeki kalecinin hava hakimiyetini arttırır.

    Konsantrasyon: Kalecilerinin mental açıdan maça yeterince hazır olup olmadığını belirler. Çok yüksek olması anlamsız çok düşük olması da form değerinde ciddi iniş çıkışlar görmenize sebep olacaktır.
    Form: Yine çeviri hatası sayılabilir, İngilizce değeri fitness, yani oyuncunun her maçta ne kadar enerji kaybedeceğini belirler, istatistik kısmındaki form ile karıştırmayın.
    Oyuncular belirli kondisyon değerlerinin altına düştüklerinde performansları düşer, örneğin %80 de tam performans sergilerken %75 e %80 e kıyasla bariz derecede düşüş yaşayacaktır. Zaten renkli olarak da oyun koyu yeşilden açık yeşile geçerek sizi uyaracaktır.
    Uzun vadede oldukça etkili bir değer olan form, yeşil paket oyunculardan yüksek verim almanızı ve dinlenme paketi (yeşil paket) tasarrufu yapmanızı sağlar.

    Güç: Hava topu mücadelelerinde ve birebir(omuz omuza) mücadelelerde ayakta kalma şansını arttırır. Kaleci için gereksiz sayılabilir.

    Agresiflik: Oyuncunun rakip oyuncuya topu kazanma konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Çeviri hatası sayılmamakla birlikte, gördüğüm oyuncu kitlesinde çirkeflik  zannedilmesi üzücü. Forum kullanıcıları tarafından yapılan birçok araştırma oyuncunun kart görmesiyle doğrudan bir bağı olmadığını gösteriyor. Örneğin forumlarda bir kullanıcının yaptığı denemelerde;
    %22 agresiflik ile 3 kart gören bir oyuncu bir sonraki sezon %40 agresiflik değerine sahip olmasına rağmen hiç kart görmemiş. Ayrıca hiçbir maçta müdahale seviyesini zor yapmamış, genelde normalde kullanıyormuş.

    Hız: Hızlı koşmasını sağlar, kaleci için çok da önemli bir beceri değildir. %300 hızla koşan bir oyuncu ile %75 ile koşan oyuncu arasında dağlar kadar hız farkı olmaz. Bunlar yüzdesel değerlerdir. Birebir durumlarda açılma değeri yüksek olması yeterlidir.

    Yaratıcılık: Verilen taktiğin dışında daha verimli bir seçenek görürse uygulayabilme şansını arttırır. Kaleci için diğer becerilerle kıyaslandığında önemsizdir.

    Özet geçecek olursak;
    En iyi beceri şudur demek yanlış olur. Tek ortak nokta form değerinin kısmen yüksek tutulması gerektiğidir.

    *Eğer sağlam bir savunma yapısına sahipseniz, örneğin,
    4-1-3-1-1 veya 4-2-3-1 gibi kalecinizle rakibin karşı karşıya kalma şansı düşük olduğundan, refleks, yumruklama, hava kontrolü, konsantrasyon üzerine yoğunlaşır yan toplardan gol yeme riskini azaltırsınız.

    *Eğer 4-4-2, 4-5-1 gibi dengeli bir taktikle oynuyorsanız, refleks, çeviklik, sezgi gibi beceriler yoğunlaşıp uzaktan veya duran toplardan gelebilecek gol yeme riskini azaltırsınız. Bu tarz oyunlarda kontra ataktan gol bulabilme şansı da istendiğinden vuruş becerisi de önem kazanır. Bu oyun tarzında penaltılara gidilebilme şansı da arttığından kalecilerden penaltı kurtarıcı özelliği tercih edilebilir.

    Eğer 3-5-2 gibi ofansif oynayan, ancak kontra ataklarla rakibiyle karşı karşıya kalma riskiyle oynuyorsanız, açılma ve iletişim becerilerine yoğunlaşırsınız. Ayrıca çok yüksek ihtimalle bu oyun tarzında savunmadaki oyuncu sayısının az olmasından dolayı, baskı yediğinde kaleciden gerektiğinde oyun da kurabilmesi beklenir. Bu sebeple taç atışı becerisine yoğunlaşmakta fayda vardır. Bu oyun tarzındaki kalecilerde bire bir durdurucu özelliği de varsa tadından yenmez.

    b) Kaleci dışındaki mevkiler

    Top Eleven Detaylı Rehber Bölüm 1, Belki de tek rehber :)-other.jpg

    Ben forvet oyuncumdan aldım, kaleciler dışındaki tüm oyuncularda bu beceriler ortaktır. Beyaz olup olmaması oynadığı mevkide ihtiyaç duyup duymadığını gösterir. Buna bağlı olarak da oyuncular gri yazılı becerilerden ortalama %65 daha az kazanım sağlar. Burada bazı açıklar var, mesela bir savunma oyuncusunda pas verme gri görünür ancak özellikle geriden oyun kuran takımlarda isabetli pas verebilen savunma oyuncularına ihtiyaç duyulmaktadır. Oyunda da bunu gözlemlemişsinizdir, canlı simülasyon modunda sizin sahanızda savunma oyuncusuyken hatalı pas ile rakibe topu kaptıran savunma oyuncusu, özellikle riskli maçlarda, terletir. Bu durumda neden gri sorusuna benim iki tahminim var;
    a) Uzun vadede çok da etkili olmaz diye düşünmüş olabilirler.
    b) Çift mevkiye sahip oyuncuların önemini arttırmak istemiş olabilirler. Mesela DMC ve DC mevkilerinde oynayabilen bir oyuncu da pas verme becerisi beyaz olur. Bu sayede antrenmanlardan daha çok pas verme becerisi kazanır.
    Gelelim becerilerim ne işe yaradığına;
    DEFANS
    Top çalma: Çeviri hatası, oyunun topa yapacağı müdahalelerdeki başarı şansını arttırır. (İngilizcesi Tackle yani müdahale anlamında)
    Burada şöyle bir not düşeyim, tackle yeteneği bir oyuncunun ne kadar yüksekse yaptığı müdahalelerde foul yapma riski ve kart görme riski o kadar düşük olur. Bu müdahalelerden topu kazanma şansı da aynı şekilde artar.
    Markaj: Oyuncunun markaj yeteneği ne kadar iyiyse rakip oyuncunun pas alma ihtimalini azaltır ve birebirde çalım yeme ihtimali o kadar düşer.
    Pozisyon alma: Oyuncunun boşta kalan topları kazanabilme ihtimalini ve arkaya atılan toplara daha çabuk ulaşabilme ihtimalini arttırır.
    Kafa vuruşu: Oyuncunun ava toplarına hakimiyetini arttırır. Hem savunma anlamında hem de hücum anlamında etkilidir. Kafa vuruşu yüksek olan savunma oyuncuları duran toplardan daha yüksek ihtimalle gol bulabilir.
    Cesaret: Oyuncunun rakip oyuncuya müdahale etme konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Agresifliğe çok benzer. Agresif oyuncu topu kazanmaya odaklanmıştır. Cesur oyuncunun amacı ikili mücadeleyi kazanmaktan çok rakibi bozmaya yöneliktir. Cesareti düşük olan oyuncular müdahale etmek yerine, rakip oyuncuları olabildiğince kritik bölgeden uzak tutmaya çalışırlar.
    Özetle;
    En iyi beceri burada da yok. Yine oyun tarzınızla alakalı.
    Savunma ve orta saha oyuncuları için;
    Eğer ofansif, ileride basan, rakibe oynatmamak üzerine kurulu bir oyun tutumunuz varsa top çalma ve cesaretin yüksek olmasında fayda var. Zayıf yanınız kanatlar ise (bkz. 3-4-3) kafa vuruşu ve pozisyon alma çok önemli. Savunmanızda oyuncu sayısı çoksa, birebirde rakibinizin adam eksiltmesini istemezsiniz, bu yüzden markaj ve top çalma önem kazanır.
    Forvetler için;
    Kontra atağa oynayan bir takımsanız veya 4-5-1 gibi bir taktikle oynuyorsanız, pozisyon alma ve kafa vuruşu özelliği yüksek forvetlerin ne kadar iş yaptığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Duran toplardan ve yan toplardan gol bulmanın yanı sıra muhtemelen asist krallığında da etkili bir oyun sergiledi eski forvetim. Ancak 3 forvetle oynuyorsanız bu beceriler yerine ofansif becerilere yoğunlaşmanız çok daha akıllıca olacaktır.

    ATAK
    Pas Verme: Kısa pasların isabet şansını arttırır.
    Top Sürme: Oyuncunun birebirde rakibini geçebilme şansını arttırır. Kısmen yanlış çeviridir.
    Orta: Uzun pasların isabet şansını arttırır.
    Şut: Oyuncunun şutlarının ne kadar sert ve etkili olduğunu gösterir. Ayrıca topun falso vermeyi sağlar.
    Bitiricilik: Özellikle yakın mesafedeki şutlarda oyuncunun topu istediği noktaya gönderebilme ihtimalini arttırır.
    Bu kısımda orta saha ve forvet oyuncuları için açıklamaya kalkarsa zaten uzun olan yazı iyice uzar. İstek olursa ayrıca bir başlıkta inceleriz. Ana fikir aynı, oyunculardan ne bekliyorsa taktiğiniz ona göre verilmesinde fayda var.
    FİZİKSEL
    Form: Yine çeviri hatası sayılabilir, İngilizce değeri fitness, yani oyuncunun her maçta ne kadar enerji kaybedeceğini belirler, istatistik kısmındaki form ile karıştırmayın.
    Oyuncular belirli kondisyon değerlerinin altına düştüklerinde performansları düşer, örneğin %80 de tam performans sergilerken %75 e %80 e kıyasla bariz derecede düşüş yaşayacaktır. Zaten renkli olarak da oyun koyu yeşilden açık yeşile geçerek sizi uyaracaktır.
    Uzun vadede oldukça etkili bir değer olan form, yeşil paket oyunculardan yüksek verim almanızı ve dinlenme paketi (yeşil paket) tasarrufu yapmanızı sağlar.

    Güç: Hava topu mücadelelerinde ve birebir(omuz omuza) mücadelelerde ayakta kalma şansını arttırır. Merkezi savunma oyuncuları(DC) ve forvet oyuncuları(ST) için vazgeçilmezdir.

    Agresiflik: Oyuncunun rakip oyuncuya topu kazanma konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Çeviri hatası sayılmamakla birlikte, gördüğüm oyuncu kitlesinde çirkeflik  zannedilmesi üzücü. Forum kullanıcıları tarafından yapılan birçok araştırma oyuncunun kart görmesiyle doğrudan bir bağı olmadığını gösteriyor. Örneğin forumlarda bir kullanıcının yaptığı denemelerde;
    %22 agresiflik ile 3 kart gören bir oyuncu bir sonraki sezon %40 agresiflik değerine sahip olmasına rağmen hiç kart görmemiş. Ayrıca hiçbir maçta müdahale seviyesini zor yapmamış, genelde normalde kullanıyormuş.

    Hız: Oyuncunun özellikle top ayağında değilken başka bir deyişle topsuz alanda hızlı koşmasını sağlar, kanat oyuncuları için önemlidir. Bunlar, DL, DR,ML,MR,AML,AMR mevkileridir. Savunma arkasına uzun top atılan sistemlerde forvet ve savunma oyuncuları için de önem taşır.
    Topla koşan oyuncunun hızlı ciddi şekilde düşer. Bu sebeple hızlı %340 olan bir oyuncunun uçarken %94 olan bir oyuncunun çok yavaş gitmesini beklerseniz büyük hayal kırıklığına uğrarsınız. Özellikle kanat oyuncuları haricinde çok çok etkili bir beceri değildir, kanat oyuncuları birebirde rakibini geçtikten sonra topu ayağından aşa aşa gittikleri çok hız kaybetmezler ve bu özelliği kullanabilirler.

    Yaratıcılık: Verilen taktiğin dışında daha verimli bir seçenek görürse uygulayabilme şansını arttırır. Bunlar ara pas verme, uzun veya kısa pas verme, uzaktan şut çekme gibi. Mutlaka düşük kalmaması gerekir ancak birinci önceliği almasına da gerek yoktur.

    Fiziksel Özellikler tüm mevkiler için ana özelliklerden geri kalmamalıdır. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki en ideal sistem ana özellik(Defans veya Atak) ile dengeli gittiği takdirde verimi yüksek tutar. Ayrıca fiziksel özelliklere yoğunlaşırken, konsantrasyon ve yaratıcılık gibi zihinsel becerileri de küçümsememek gerekir.

    En sık sorulardan olan “hangisi en iyisi” sorusuna yine cevabım aynı. Yani oyuncudan ne bekliyorsunuz, çünkü çok fazla oyuncu profili var. Örneğin, bir forvetten ileride topu tutmasını mı istiyorsunuz, yoksa ben ona bol bol top atarım etkili şutları olsun mu istiyorsunuz? Her koşulda en iyi forvet yoktur, aksi takdirde yaptığınız Drogba ve Agüero’dan hangisi daha iyi demeye benzer, farklı yapılardaki oyuncular oldukları için doğru cevap oyuncudan ne beklendiğine göre değişir. Drogba hava toplarına son derece hakim ve topu son derece iyi saklayabilirken, Agüero birebirde daha iyi adam eksiltebilir.

    3. Özel Yetenekler

    Özel yetenek konusunda Nordeus sağolsun bir açıklama yapmış, çeviri hatası yapmamış isem şu mana çıkıyor;

    “Oyuncular özel yeteneği tetikleyen durumlarda bir yıldız yüksekmiş gibi davranır.”

    Buradan çıkarılacak anlam şudur, birebir golcü özelliğine sahip bir forvet karşı karşıya kaldığında, Şut çekme ve bitiricilik değeri %20 artış gösterir.

    Bu sebepten ötürü bir yıldız yüksek oyuncu, özel yeteneğe sahip oyuncudan daha iyidir.
    Oyuncuların doğal olarak sahip olduğu özel yetenekler ile sonradan kazandıkları özel yetenekler arasında hiçbir fark yoktur. Ayrıca özel yeteneği geliştirirken hangi antrenmanla elde ettiğinizin bir önemi yoktur, sadece zorluk seviyesi etkilidir. Örneğin top sürücü yeteneğini oyuncuya kazandırırken, kaleci antrenmanı yaptırabilirsiniz.
    Genellikle üst seviye oyuncular token kazanabilmek için oyuncunun yıldız atlamasına %1 kala oyuncuya yeni mevki veya özel yetenek eğitimi başlatırlar. Bu sayede alt seviyedeki oyuncular token karşılığı bu oyuncuya teklif verebilirler ve oyuncu son %1’i atlamadığı için sürekli görüşmeler listesinde görünür.
    Özel yetenekler de normal beceriler gibi oyuncudan beklentinize ve oyuncunun beceri değerlerine bağlıdır. En iyi diye bir şey yoktur. Parantez içinde tahmini artan becerileri yazıp, tek tek elimden geldiğince açıklayacağım
    Gizli Forvet: Oyuncunun uzaktan beklenmedik ve etkili şutlar çıkarabilme şansını arttırır. (Rakip sahada ve ceza sahası dışındayken şut ç**mkl1-ekme ve yaratıcılık %20)
    Top Sürücü: Oyuncunun kendisini markajlayan oyuncudan kurtulabilme şansını arttırır. (Tüm sahada top sürme ve ayrıca rakip sahadayken pozisyon alma %20)
    Oyun Kurucu: Oyun genelinde pas verme yeteneği yüksektir. (Tüm sahada pas verme %20)
    Birebir Golcü: Kaleciyle birebir kaldığında gol atma şansı yüksektir. (Karşı karşıya kaldığında bitiricilik ve şut çekme %20)
    Frikik Ustası: Duran toplardan gol bulabilme şansını yükseltir. Özellikle maç boyu sert müdahalelerde bulunan acemi oyuncuları cezalandırmak için oldukça etkilidir.
    (Serbest vuruş kullanırken; Şut çekme, Bitiricilik %20)
    Korner Ustası: Kornerlerde isabetli orta yapılma şansını yükseltir.
    (Kornerlerde Orta yapma ve Pas verme %20)
    Penaltı Ustası: Penaltı kullanırken gol atma şansını arttırır.
    (Penaltı kullanırken, şut ve bitiricilik %20)
    Birebir Durdurucu: Birebir golcünün tam tersi
    Penaltı Kurtarıcı: Penaltı ustasının tam tersi
    Güçlü Defans: Gizli forvetin tam tersi
    Hava topu hakimi: Savunma sırasında hava hakimiyetini arttırır, forvetlere alınamaz.
    (Savunma esnasında kafa vuruşu %20)

    İlk bölüm bu kadar. Eğer talep olursa ve iş yoğunluğum elverirse youtube gibi bir platform üzerinden bu başlıklar ve sonraki başlıklar hakkında ayrıntılı anlatım videosu çekebilirim veya bunun gibi yazılı olarak devam edebilirim.
    Ayrıca tecrübeli veya araştırmayı seven arkadaşlardan gelecek her türlü görüş, öneri ve tavsiyeye açığım.
    Herkese saygılarımla

  2. #2
    Newbie
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    17
    Emeğinize sağlık. Oldukça başarılı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Devamının gelmesi dileğiyle...

  3. #3
    Turkish Forum Moderator Ercan Mehmet Minkil's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Turkey
    Posts
    2,825
    Quote Originally Posted by Serpentine View Post
    TOP ELEVEN DETAYLI REHBER
    Merhabalar, ben Deniz, oyundaki takımım ise Serpentine. Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım, hatrı sayılır bir süredir de top eleven oynuyorum. Aynı zamanda oldukça uzun bir süredir bilgisayar oyunu sektörünün içindeyim. Top eleven hakkında kaynak sayısı İngilizce olarak az Türkçe neredeyse yok. Bu sebeple öncelikle Türkçe olacak şekilde bir rehber hazırlama kararı aldım. (Buraya as bayrakları capsi güzel olur gibi ^^ )
    İngilizcemin iyi olması ve meraklı oluşum da eklenince birçok forumu ve kaynağı tarayıp, ortaya aşağıdaki çalışmayı çıkardım.
    Not: Altı üstü oyun oynuyoruz ne gerek var bu kadar uğraşa diyen arkadaşlara saygım sonsuz, ancak benim gibi bazı oyuncular casual(Sıradan veya Ortalama oyuncu) yerine competitive(Rekabetçi, hırslı) bir oyuncu olabiliyor. Ayrıca, madem zaman harcıyorum, bu zamanı verimli harcayayım düşüncesini mantıklı buluyorum.
    Not 2: Top eleven bir simülasyon oyunudur bazı konularda çok da gerçekçi düşünmemek gerekir. Bir algoritması vardır, bu yazıda sadece katsayılar üzerine tahmin ve analiz yapılmaktadır.

    BÖLÜM 1
    A.Oyuncu Özellikleri
    1.Genel Özellikler

    a)Fiziksel Özellikler (Boy- Kilo-Ayak)

    Öncelikle fiziksel özellikler konusunda T11’ in resmi bir açıklamasını ben bulamadım. Bu konuda tecrübeli oyuncuların iki görüşü var. Birincisi bunların kozmetik veriler olduğu ve hesaplamalarda kullanılmadığı. Bunun bir oyun olduğunu ve gerçekçilik payının yüksek olmadığını söyleyen oyuncu sayısı bir hayli fazla. Diğer bir kesim ise, kaleci, merkezi savunma ve forvet oyuncularının uzun, diğer oyuncuların kısa olması gerektiğini, kanat oyuncularının kısa olmalarının yanında hafif, dayanım gerektiren merkezi savunma ve hücum oyuncularının ise kilolu olması gerektiği görüşündeler. Hatta bazı forum kullanıcıları bu oyuncularının bu özelliklerin antrenman kalitesini etkilediğini yazmışlar ancak TF değeri (Training Factor: Antrenmanlardan etkilenme oranı) oyuncudan oyuncuya değişiklik gösterdiğinden, ve muhtemelen yeşil paketler de çok önemli olduğundan pek araştırma ihtiyacı hisseden olmamış bu konuyu detaylıca.
    Benim şahsi fikrim, çok ciddi bir önemi olmamakla birlikte, birbirine yakın beceri değerlerinde ufak da olsa bir etkisi var şeklinde. Mesela %300 kafa vuruşu değeri olan oyuncu kısa bile olsa %120 kafa vuruşu değeri olan oyuncuya göre daha yüksek ihtimalle kafa vuracaktır. Kesin demiyorum, çünkü bu tarz oyunlarda her zaman düşük kaliteye top vurma şansı verilir.

    b)Yaş-Uyruk
    Yaş konusunda gerçekten önemli araştırmalar yapan forum kullanıcıları mevcut, bunların en başında Al Svanberg geliyor.
    Çeşitli yaş aralıklarında oyuncuların TF değeri değişiyor, yani antrenman yaptırdığınızda aldığı beceri kazanımı değişiyor.


    Özet geçeceğim zaten uzun olacak yazı;
    18-21 yaş aralığında oyuncular antrenmanlardan en çok verimi alır. (maksimum öğrenme katsayısının 8 katı yani x8)
    22-25 (x4)
    26-29 (x2)
    30 yaş ve üzeri (x1) (hatta bazı yaşlı oyuncular beceri değeri kaybediyordu, güncel versiyonda elimde yaşlı oyuncu tutmadığım için denemedim)
    Burada şu konuya dikkat etmek de önemli, Yaş tek başına olmazsa olmaz değer değildir, yani genç oyuncuyu aldıktan sonra başka bir genç oyuncuyla antrenmana sokulmalı, TF değeri yani ne kadar beceri kazandığı kontrol edilmelidir. Bu konuya aşağıda daha detaylı değineceğim)
    Uyruk konusu ise tamamen şans veya kozmetik bilgiden ibaret. Bazı oyuncuların TF değerini etkilediğine dair söylemleri var şahsen bende suudi oyuncu eğitimden verim almazken arkadaşımda tam bir Nordgen. (yani canavar gibi kazanımı var ve oyunda da etkili bir oyuncu)
    c)Kalite ve TF Değeri
    Gelelim işlerin karıştığı yere. Basitten başlıyorum. Kalite değeri oyuncunun Beceriler bölümünün ortalamasını verir. Her %20 artışta oyuncu bir yıldız kazanır. Oyuncu yıldız kazandıkça TF değeri düşer. Bu yüzden eğer bir oyuncuya özel yetenek kazandırılacaksa veya yeni mevki eklenecekse gençken ve yıldızı düşükken yapılması en verimli tercihtir.
    Top Eleven oyununda kaleci harici oyuncularda DEFANS, ATAK ve FİZİKSEL olmak üzere 3 beceri ağacı mevcuttur. Her beceri ağacında 5 beceri bulunur. Bu bilgiler ışığında basit bir hesaplama ile;
    Oyuncunun bir yıldız kazanması için %20 Genel beceri artışı
    %20 Genel beceri artışı için, herhangi bir beceri ağacında(Defans, Atak, Fiziksel) %60 artış
    Herhangi bir beceri ağacında %60 artış olması için de tek bir beceride(Top çalma, pas verme, form, vs.) %300 artış
    Gerekmektedir.
    Bu sebeple oyuncu yetiştirmek zor ve masraflı bir süreçtir. Bu yüzden, eğer oyunda yüksek miktarda para yatıran biri değilseniz, kullanmak istediğiniz taktiği öncelikle belirlemeniz, oyuncuların genelini elinizden geldiği kadar yüksek yıldızlı satın aldıktan sonra, kilit oyuncularınızı kendinizin yetiştirmesi en mantıklı seçenek olacaktır.
    Ayrıca her seviye yükseldiğinizde referans alınan oyuncu puan değeri %20 yükselir bu sebeple oyuncunun yüzdesel değeri %20 düşmüş gibi görünür. Aslında oyuncu gücünden bir şey kaybetmez, ancak referans alınan puan değerine göre yüzdesel görünümü azalmış gibi görünür. Bu şekilde 2-3 sezon oynamış ve düzenli ve planlı çalıştırılmış bir oyuncunun bazı özellikleri %1’e kadar düşebilir.
    TF değeri (training factor: antrenman faktörü) her oyuncuda farklıdır. Gizli bir özelliktir yani hiçbir yerde yazmaz ancak aşağıdaki verilerle tahmin edilebilir). Eski versiyonda oyuncunun fiyatı/maaşı denklemiyle kısmen yön gösterici bir veri alınsa da yeni versiyon da pek de etkili olmayan bir formüldür.
    Eğer bir oyuncunun TF değeri yüksekse antrenmanlardan o kadar fazla verim alınır. TF değerini etkileyen başlıca faktörler;
    1.Yaş ( Ne kadar gençse, TF o kadar yüksek olur)
    2.Yıldız (Ne kadar düşük yıldızsa, TF o kadar yüksek olur)
    3.Genetik (İşin şans faktörü burada, denemeden kimse bilemez)
    4.Bir ihtimal uyruk (Bazı oyunculara bazı uyruktaki oyuncuların TF değeri daha yüksek geldiğine dair bir söylenti dolandı bir dönem. Bilemiyorum deneyecek kadar tokenim yok  Örnek vermek gerekirse ben de İsviçreli oyuncular genelde yüksek TF değerine sahip çıkıyor ama sorduğum insanlar kendi takımlarındaki İsviçreli gençlerin kötü olduklarını söylüyorlar. Tamamen kozmetik de olabilir. Ayrıca sonradan milliyeti değiştirilen oyuncuların TF değeri değişmez.)
    2.Beceriler
    Bu konuda oyunun Türkçe versiyonunda çok çeviri hatası var, Nordeus da yeterli açıklama yapmadı. Ancak genel menajerlik oyunlarından ve tecrübelerden hareket edecek olursak aşağıdaki beceri tanımlamalarında sıkıntı olmama ihtimali çok yüksek. Rollere göre değişiklik gösterdiği için ayrı ayrı inceleyeceğim. Ayrıca beyaz veya gri olması o mevkideki oyuncunun çok da ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmekle beraber, kazanımının da düşmesine sebep olur.
    Ek olarak bir çok beceri için maksimum değer %340 değeridir.
    a)Kaleci

    Kalecinin beceri ekranı aşağıdaki şekildeki gibi olacaktır.
    Click image for larger version. 

Name:	gk.jpg 
Views:	172 
Size:	77.7 KB 
ID:	94141

    Şu anki oynadığım takımdaki kalecimin değerleri bunlar. Tek tek açıklayacak olursam;
    Refleksler: Kalecinin her koşulda kalecinin topu tutabilme veya çelebilme oranını arttırır. *Bir deneme yaptığım için bu oyuncuda üçüncü planda yer aldı.
    Çeviklik: Yerden gelen şutlarda kalecinin başarılı olma şansını arttırır.
    Sezgi: Kalecinin daha iyi pozisyon almasını sağlar.
    Açılma: Kalecinin karşı karşıya pozisyonlarda ne kadar açıyı kapatarak ve çabuk çıkacağını belirler.
    İletişim: Kalecinin savunma oyuncularını daha iyi konumlandırmasını sağlar.

    Taç atışı: Çeviri hatası, İngilizcesi Throwing’dir. Kalecinin kısa mesafeli paslarda elini kullandığı varsayılır. Ne kadar uzağa ve ne kadar isabetli pas attığını gösterir.

    Vuruş: Kalecinin uzun mesafe paslarda ayağını kullandığı varsayılır. Uzun mesafeli pasların mesafesi ve isabet oranını belirler

    Yumruklama: Yan topların ceza sahası içerisinde etkili olma şansını azaltır ve havadan gelen şutları karşılama şansını arttırır.

    Hava Kontrolü: Yumruklamayla beraber ceza sahası içerisindeki kalecinin hava hakimiyetini arttırır.

    Konsantrasyon: Kalecilerinin mental açıdan maça yeterince hazır olup olmadığını belirler. Çok yüksek olması anlamsız çok düşük olması da form değerinde ciddi iniş çıkışlar görmenize sebep olacaktır.
    Form: Yine çeviri hatası sayılabilir, İngilizce değeri fitness, yani oyuncunun her maçta ne kadar enerji kaybedeceğini belirler, istatistik kısmındaki form ile karıştırmayın.
    Oyuncular belirli kondisyon değerlerinin altına düştüklerinde performansları düşer, örneğin %80 de tam performans sergilerken %75 e %80 e kıyasla bariz derecede düşüş yaşayacaktır. Zaten renkli olarak da oyun koyu yeşilden açık yeşile geçerek sizi uyaracaktır.
    Uzun vadede oldukça etkili bir değer olan form, yeşil paket oyunculardan yüksek verim almanızı ve dinlenme paketi (yeşil paket) tasarrufu yapmanızı sağlar.

    Güç: Hava topu mücadelelerinde ve birebir(omuz omuza) mücadelelerde ayakta kalma şansını arttırır. Kaleci için gereksiz sayılabilir.

    Agresiflik: Oyuncunun rakip oyuncuya topu kazanma konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Çeviri hatası sayılmamakla birlikte, gördüğüm oyuncu kitlesinde çirkeflik  zannedilmesi üzücü. Forum kullanıcıları tarafından yapılan birçok araştırma oyuncunun kart görmesiyle doğrudan bir bağı olmadığını gösteriyor. Örneğin forumlarda bir kullanıcının yaptığı denemelerde;
    %22 agresiflik ile 3 kart gören bir oyuncu bir sonraki sezon %40 agresiflik değerine sahip olmasına rağmen hiç kart görmemiş. Ayrıca hiçbir maçta müdahale seviyesini zor yapmamış, genelde normalde kullanıyormuş.

    Hız: Hızlı koşmasını sağlar, kaleci için çok da önemli bir beceri değildir. %300 hızla koşan bir oyuncu ile %75 ile koşan oyuncu arasında dağlar kadar hız farkı olmaz. Bunlar yüzdesel değerlerdir. Birebir durumlarda açılma değeri yüksek olması yeterlidir.

    Yaratıcılık: Verilen taktiğin dışında daha verimli bir seçenek görürse uygulayabilme şansını arttırır. Kaleci için diğer becerilerle kıyaslandığında önemsizdir.

    Özet geçecek olursak;
    En iyi beceri şudur demek yanlış olur. Tek ortak nokta form değerinin kısmen yüksek tutulması gerektiğidir.

    *Eğer sağlam bir savunma yapısına sahipseniz, örneğin,
    4-1-3-1-1 veya 4-2-3-1 gibi kalecinizle rakibin karşı karşıya kalma şansı düşük olduğundan, refleks, yumruklama, hava kontrolü, konsantrasyon üzerine yoğunlaşır yan toplardan gol yeme riskini azaltırsınız.

    *Eğer 4-4-2, 4-5-1 gibi dengeli bir taktikle oynuyorsanız, refleks, çeviklik, sezgi gibi beceriler yoğunlaşıp uzaktan veya duran toplardan gelebilecek gol yeme riskini azaltırsınız. Bu tarz oyunlarda kontra ataktan gol bulabilme şansı da istendiğinden vuruş becerisi de önem kazanır. Bu oyun tarzında penaltılara gidilebilme şansı da arttığından kalecilerden penaltı kurtarıcı özelliği tercih edilebilir.

    Eğer 3-5-2 gibi ofansif oynayan, ancak kontra ataklarla rakibiyle karşı karşıya kalma riskiyle oynuyorsanız, açılma ve iletişim becerilerine yoğunlaşırsınız. Ayrıca çok yüksek ihtimalle bu oyun tarzında savunmadaki oyuncu sayısının az olmasından dolayı, baskı yediğinde kaleciden gerektiğinde oyun da kurabilmesi beklenir. Bu sebeple taç atışı becerisine yoğunlaşmakta fayda vardır. Bu oyun tarzındaki kalecilerde bire bir durdurucu özelliği de varsa tadından yenmez.

    b) Kaleci dışındaki mevkiler

    Click image for larger version. 

Name:	other.jpg 
Views:	153 
Size:	74.1 KB 
ID:	94142

    Ben forvet oyuncumdan aldım, kaleciler dışındaki tüm oyuncularda bu beceriler ortaktır. Beyaz olup olmaması oynadığı mevkide ihtiyaç duyup duymadığını gösterir. Buna bağlı olarak da oyuncular gri yazılı becerilerden ortalama %65 daha az kazanım sağlar. Burada bazı açıklar var, mesela bir savunma oyuncusunda pas verme gri görünür ancak özellikle geriden oyun kuran takımlarda isabetli pas verebilen savunma oyuncularına ihtiyaç duyulmaktadır. Oyunda da bunu gözlemlemişsinizdir, canlı simülasyon modunda sizin sahanızda savunma oyuncusuyken hatalı pas ile rakibe topu kaptıran savunma oyuncusu, özellikle riskli maçlarda, terletir. Bu durumda neden gri sorusuna benim iki tahminim var;
    a) Uzun vadede çok da etkili olmaz diye düşünmüş olabilirler.
    b) Çift mevkiye sahip oyuncuların önemini arttırmak istemiş olabilirler. Mesela DMC ve DC mevkilerinde oynayabilen bir oyuncu da pas verme becerisi beyaz olur. Bu sayede antrenmanlardan daha çok pas verme becerisi kazanır.
    Gelelim becerilerim ne işe yaradığına;
    DEFANS
    Top çalma: Çeviri hatası, oyunun topa yapacağı müdahalelerdeki başarı şansını arttırır. (İngilizcesi Tackle yani müdahale anlamında)
    Burada şöyle bir not düşeyim, tackle yeteneği bir oyuncunun ne kadar yüksekse yaptığı müdahalelerde foul yapma riski ve kart görme riski o kadar düşük olur. Bu müdahalelerden topu kazanma şansı da aynı şekilde artar.
    Markaj: Oyuncunun markaj yeteneği ne kadar iyiyse rakip oyuncunun pas alma ihtimalini azaltır ve birebirde çalım yeme ihtimali o kadar düşer.
    Pozisyon alma: Oyuncunun boşta kalan topları kazanabilme ihtimalini ve arkaya atılan toplara daha çabuk ulaşabilme ihtimalini arttırır.
    Kafa vuruşu: Oyuncunun ava toplarına hakimiyetini arttırır. Hem savunma anlamında hem de hücum anlamında etkilidir. Kafa vuruşu yüksek olan savunma oyuncuları duran toplardan daha yüksek ihtimalle gol bulabilir.
    Cesaret: Oyuncunun rakip oyuncuya müdahale etme konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Agresifliğe çok benzer. Agresif oyuncu topu kazanmaya odaklanmıştır. Cesur oyuncunun amacı ikili mücadeleyi kazanmaktan çok rakibi bozmaya yöneliktir. Cesareti düşük olan oyuncular müdahale etmek yerine, rakip oyuncuları olabildiğince kritik bölgeden uzak tutmaya çalışırlar.
    Özetle;
    En iyi beceri burada da yok. Yine oyun tarzınızla alakalı.
    Savunma ve orta saha oyuncuları için;
    Eğer ofansif, ileride basan, rakibe oynatmamak üzerine kurulu bir oyun tutumunuz varsa top çalma ve cesaretin yüksek olmasında fayda var. Zayıf yanınız kanatlar ise (bkz. 3-4-3) kafa vuruşu ve pozisyon alma çok önemli. Savunmanızda oyuncu sayısı çoksa, birebirde rakibinizin adam eksiltmesini istemezsiniz, bu yüzden markaj ve top çalma önem kazanır.
    Forvetler için;
    Kontra atağa oynayan bir takımsanız veya 4-5-1 gibi bir taktikle oynuyorsanız, pozisyon alma ve kafa vuruşu özelliği yüksek forvetlerin ne kadar iş yaptığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Duran toplardan ve yan toplardan gol bulmanın yanı sıra muhtemelen asist krallığında da etkili bir oyun sergiledi eski forvetim. Ancak 3 forvetle oynuyorsanız bu beceriler yerine ofansif becerilere yoğunlaşmanız çok daha akıllıca olacaktır.

    ATAK
    Pas Verme: Kısa pasların isabet şansını arttırır.
    Top Sürme: Oyuncunun birebirde rakibini geçebilme şansını arttırır. Kısmen yanlış çeviridir.
    Orta: Uzun pasların isabet şansını arttırır.
    Şut: Oyuncunun şutlarının ne kadar sert ve etkili olduğunu gösterir. Ayrıca topun falso vermeyi sağlar.
    Bitiricilik: Özellikle yakın mesafedeki şutlarda oyuncunun topu istediği noktaya gönderebilme ihtimalini arttırır.
    Bu kısımda orta saha ve forvet oyuncuları için açıklamaya kalkarsa zaten uzun olan yazı iyice uzar. İstek olursa ayrıca bir başlıkta inceleriz. Ana fikir aynı, oyunculardan ne bekliyorsa taktiğiniz ona göre verilmesinde fayda var.
    FİZİKSEL
    Form: Yine çeviri hatası sayılabilir, İngilizce değeri fitness, yani oyuncunun her maçta ne kadar enerji kaybedeceğini belirler, istatistik kısmındaki form ile karıştırmayın.
    Oyuncular belirli kondisyon değerlerinin altına düştüklerinde performansları düşer, örneğin %80 de tam performans sergilerken %75 e %80 e kıyasla bariz derecede düşüş yaşayacaktır. Zaten renkli olarak da oyun koyu yeşilden açık yeşile geçerek sizi uyaracaktır.
    Uzun vadede oldukça etkili bir değer olan form, yeşil paket oyunculardan yüksek verim almanızı ve dinlenme paketi (yeşil paket) tasarrufu yapmanızı sağlar.

    Güç: Hava topu mücadelelerinde ve birebir(omuz omuza) mücadelelerde ayakta kalma şansını arttırır. Merkezi savunma oyuncuları(DC) ve forvet oyuncuları(ST) için vazgeçilmezdir.

    Agresiflik: Oyuncunun rakip oyuncuya topu kazanma konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterir. Çeviri hatası sayılmamakla birlikte, gördüğüm oyuncu kitlesinde çirkeflik  zannedilmesi üzücü. Forum kullanıcıları tarafından yapılan birçok araştırma oyuncunun kart görmesiyle doğrudan bir bağı olmadığını gösteriyor. Örneğin forumlarda bir kullanıcının yaptığı denemelerde;
    %22 agresiflik ile 3 kart gören bir oyuncu bir sonraki sezon %40 agresiflik değerine sahip olmasına rağmen hiç kart görmemiş. Ayrıca hiçbir maçta müdahale seviyesini zor yapmamış, genelde normalde kullanıyormuş.

    Hız: Oyuncunun özellikle top ayağında değilken başka bir deyişle topsuz alanda hızlı koşmasını sağlar, kanat oyuncuları için önemlidir. Bunlar, DL, DR,ML,MR,AML,AMR mevkileridir. Savunma arkasına uzun top atılan sistemlerde forvet ve savunma oyuncuları için de önem taşır.
    Topla koşan oyuncunun hızlı ciddi şekilde düşer. Bu sebeple hızlı %340 olan bir oyuncunun uçarken %94 olan bir oyuncunun çok yavaş gitmesini beklerseniz büyük hayal kırıklığına uğrarsınız. Özellikle kanat oyuncuları haricinde çok çok etkili bir beceri değildir, kanat oyuncuları birebirde rakibini geçtikten sonra topu ayağından aşa aşa gittikleri çok hız kaybetmezler ve bu özelliği kullanabilirler.

    Yaratıcılık: Verilen taktiğin dışında daha verimli bir seçenek görürse uygulayabilme şansını arttırır. Bunlar ara pas verme, uzun veya kısa pas verme, uzaktan şut çekme gibi. Mutlaka düşük kalmaması gerekir ancak birinci önceliği almasına da gerek yoktur.

    Fiziksel Özellikler tüm mevkiler için ana özelliklerden geri kalmamalıdır. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki en ideal sistem ana özellik(Defans veya Atak) ile dengeli gittiği takdirde verimi yüksek tutar. Ayrıca fiziksel özelliklere yoğunlaşırken, konsantrasyon ve yaratıcılık gibi zihinsel becerileri de küçümsememek gerekir.

    En sık sorulardan olan “hangisi en iyisi” sorusuna yine cevabım aynı. Yani oyuncudan ne bekliyorsunuz, çünkü çok fazla oyuncu profili var. Örneğin, bir forvetten ileride topu tutmasını mı istiyorsunuz, yoksa ben ona bol bol top atarım etkili şutları olsun mu istiyorsunuz? Her koşulda en iyi forvet yoktur, aksi takdirde yaptığınız Drogba ve Agüero’dan hangisi daha iyi demeye benzer, farklı yapılardaki oyuncular oldukları için doğru cevap oyuncudan ne beklendiğine göre değişir. Drogba hava toplarına son derece hakim ve topu son derece iyi saklayabilirken, Agüero birebirde daha iyi adam eksiltebilir.

    3.Özel Yetenekler

    Özel yetenek konusunda Nordeus sağolsun bir açıklama yapmış, çeviri hatası yapmamış isem şu mana çıkıyor;

    “Oyuncular özel yeteneği tetikleyen durumlarda bir yıldız yüksekmiş gibi davranır.”

    Buradan çıkarılacak anlam şudur, birebir golcü özelliğine sahip bir forvet karşı karşıya kaldığında, Şut çekme ve bitiricilik değeri %20 artış gösterir.

    Bu sebepten ötürü bir yıldız yüksek oyuncu, özel yeteneğe sahip oyuncudan daha iyidir.
    Oyuncuların doğal olarak sahip olduğu özel yetenekler ile sonradan kazandıkları özel yetenekler arasında hiçbir fark yoktur. Ayrıca özel yeteneği geliştirirken hangi antrenmanla elde ettiğinizin bir önemi yoktur, sadece zorluk seviyesi etkilidir. Örneğin top sürücü yeteneğini oyuncuya kazandırırken, kaleci antrenmanı yaptırabilirsiniz.
    Genellikle üst seviye oyuncular token kazanabilmek için oyuncunun yıldız atlamasına %1 kala oyuncuya yeni mevki veya özel yetenek eğitimi başlatırlar. Bu sayede alt seviyedeki oyuncular token karşılığı bu oyuncuya teklif verebilirler ve oyuncu son %1’i atlamadığı için sürekli görüşmeler listesinde görünür.
    Özel yetenekler de normal beceriler gibi oyuncudan beklentinize ve oyuncunun beceri değerlerine bağlıdır. En iyi diye bir şey yoktur. Parantez içinde tahmini artan becerileri yazıp, tek tek elimden geldiğince açıklayacağım
    Gizli Forvet: Oyuncunun uzaktan beklenmedik ve etkili şutlar çıkarabilme şansını arttırır. (Rakip sahada ve ceza sahası dışındayken şut ç**mkl1-ekme ve yaratıcılık %20)
    Top Sürücü: Oyuncunun kendisini markajlayan oyuncudan kurtulabilme şansını arttırır. (Tüm sahada top sürme ve ayrıca rakip sahadayken pozisyon alma %20)
    Oyun Kurucu: Oyun genelinde pas verme yeteneği yüksektir. (Tüm sahada pas verme %20)
    Birebir Golcü: Kaleciyle birebir kaldığında gol atma şansı yüksektir. (Karşı karşıya kaldığında bitiricilik ve şut çekme %20)
    Frikik Ustası: Duran toplardan gol bulabilme şansını yükseltir. Özellikle maç boyu sert müdahalelerde bulunan acemi oyuncuları cezalandırmak için oldukça etkilidir.
    (Serbest vuruş kullanırken; Şut çekme, Bitiricilik %20)
    Korner Ustası: Kornerlerde isabetli orta yapılma şansını yükseltir.
    (Kornerlerde Orta yapma ve Pas verme %20)
    Penaltı Ustası: Penaltı kullanırken gol atma şansını arttırır.
    (Penaltı kullanırken, şut ve bitiricilik %20)
    Birebir Durdurucu: Birebir golcünün tam tersi
    Penaltı Kurtarıcı: Penaltı ustasının tam tersi
    Güçlü Defans: Gizli forvetin tam tersi
    Hava topu hakimi: Savunma sırasında hava hakimiyetini arttırır, forvetlere alınamaz.
    (Savunma esnasında kafa vuruşu %20)

    İlk bölüm bu kadar. Eğer talep olursa ve iş yoğunluğum elverirse youtube gibi bir platform üzerinden bu başlıklar ve sonraki başlıklar hakkında ayrıntılı anlatım videosu çekebilirim veya bunun gibi yazılı olarak devam edebilirim.
    Ayrıca tecrübeli veya araştırmayı seven arkadaşlardan gelecek her türlü görüş, öneri ve tavsiyeye açığım.
    Herkese saygılarımla
    İlgi ve anlayışınız için teşekkür ederiz.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    3
    Ben teşekkür ederim, devamı için çalışıyorum. İstek konu varsa yazarsanız sevinirim.

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    1
    Süper bir rehber.. Sezon başı lig kupa ve CL'de rakipler neye göre belirleniyor? Bu konuda kısa bir rehber hazırlayabilirsen araştırıp sevinirim..

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    17
    ek olarak federasyon eşleşmeleri.

  7. #7
    Newbie
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    3
    Görüşlerinizi dikkate alıyorum. En kısa zamanda istek konular hakkında rehber yayınlayacağım

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    49
    Bu oyunu mantik cercevesinde oynarsaniz hata yaparsiniz , cok gozunuzde buyutup uzerine dusmeyin cunku oyun cidden cok kotu her anlamda , macini izlerseniz oyunculariniz berbat oynuyor ve sistem size hirs yaptirmaya calisiyor , maclarimi hic izlemiyorum tum kupalari ben kazaniyorum , en son sezonda o kadar para harcayip takim kuran biri , sampiyonlar ligi ve kupada elenince bana sormustu dedim senin takim real madrid gibi benim takim seninkinin yaninda tuzlaspor gibi ama gel gelelim 3 kupayida ben kazandim , simdi o kiside hakli benim oyle kadrom olsa kaybetsem banada sacma gelir , antremanlar sacma , simulasyon sacma , oyuncu yetenek agaclari sacma , oyunda mantikli tek birsey yok oyunun tek yani bedava olmasi , ben managerlik oyunlarini severim gittim 20 lira verdim parasiyla mukemmel yapilmis bir oyun satin aldim ve oynarken cok haz duyuyorum ,diger online oyuncular ile community olusturup , sohbet muhabbet taktik konusmak , cunku oyunu yapan , senelerdir bu oyunlari uretiyor ve bir oyuncunun oyundan beklentisi ne cok iyi biliyor , bence 20-30 lira verip cok iyi seviyede menajerlik oyunlarini oynamanizi tavsiye ederim hem siz eglenin hemde oyun gelistiricileri oyunun surekli guncel tutarak gelisim gostersinler ,son sozum top eleven da bana mantikli olan tek birsey soyleyin , ,bana sorarsaniz senin icin ne , benim icin oyunun tek mantikli yani bedava olmasi cunku kimse bu kadar kotu bir oyun uretip kullanicilardan para beklenti icine girmez ben baska birsey bulamadim bu oyun kotu degil , cok cok kotu bence cok fazla zamanizi harcamayin, daha guzel oyunlar varken...

    SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  9. #9
    Newbie
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    30
    Serpentine ustam herşeyi harika açıklamış...yalnız bazı noktalarda birkaç naçizane düzeltme gerekiyor sanırım gizli forvetin açıklaması sadece uzaktan şuttan ibaret anlatılmış ama buna katılamayacağım...benim bildiğim gizli forvet ( shadow striker ) kendini unutturduğu pozisyonlarda ceza sahasına sızarak iş bitiren adamdır...birde top sürücü özelliği olan oyuncu markajdan kolay kurtulur gibi bir şey söylenmiş...bu yanlıştır bana göre...dribbling özelliği olan oyuncu top ayağındayken daha da hızlanır ve çalım atma yeteneği çok iyidir...shevchenko yu izleme şansı olan olduysa bu konuya tam bir örnektir...birde oyuncuların uyrukları konusunda bir ekleme yapmak istiyorum...top eleven ın ilk dönemlerinden bu yana oynuyorum ve özellikle 3-4 yıldan beridir uyruklara dikkat ediyorum ve gözlemliyorum...örneğin kalede brezilya , beklerde ise norveç lilerin harika performans verdiğini gözlemledim...şaşırtıcı ama gerçek kosta rika lılarda harika performans veriyor bek pozisyonunda...amc pozisyonunda ise ilginç bir şekilde ekvatorlu oyuncular beni şaşırtıyor....özellikle uyruk konusu tamamen benim gözlemimdir ve herhangi bir bağlayıcılığı yoktur...mevki mevki en iyi verim aldığım oyuncuları sıralıyorum...

    KALECİ = Brezilya , Almanya , Danimarka , İskoçya
    DC = İtalya , Hollanda , Portekiz , Meksika
    DR , DL = Norveç , Kosta Rika , Şili , Sırbistan , Kolombiya
    DMC = İtalya , Kuzey İrlanda , İspanya
    MC = İspanya , Almanya , Çek , Belçika
    AMC = Ekvator , İngiliz , Brezilya , Arjantin , Galler
    AMR , AML =İsveç , Danimarka , Almanya , Uruguay
    ST = Brezilya , Arjantin , Fransa , İspanya ,Kolombiya
    Last edited by alfonso85; 02-26-2018 at 06:25 PM.

  10. #10
    Rookie
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    55
    Forvette ispanyoldan sasma , ingiliz falan hikaye ingiliz 8-9 oynar , ispanyol her mac sallar 1 tane yeri gelir 3-4 sikistirir araya

    SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Page 1 of 2 12 LastLast