Λοιπόν μετά από μπόλικη μελέτη και αγώνες κάποιων ετών είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το περίφημο 4-1-2-2-1 ή 4-5-1 ή 4-3-2-1 V style. Για μένα η κανονική του ονομασία είναι 4-1-2-2-1 γιατί οι παίχτες που το απαρτίζουν είναι αυτοί και που ορίζουν τις θέσεις του. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Η 11 αδα απαρτίζεται από τον τερματοφύλακα φυσικά, 2 ντούκια κεντρικούς αμυντικούς (o ένας αμυντικό τείχος και ο άλλος αν υπάρχει δυνατότητα κεφαλοσφαιριστής) , 2 πλάγια μπάκ, 1 γαμάτο κόφτη, 2 κεντρικούς (ο ένας τουλάχιστο palymaker) , 2 σφαίρες στα άκρα (κρυφοί κυνηγοί και οι δύο) και έναν μπουκαδόρο striker (tet a tet ) παλιάς κοπής. Σύμφωνα με το παιχνίδι έτσι : DR-DC-DC-DL DMC MC-MC AMR-AML ST. H διάταξή τους στο χόρτο έτσι:
Attachment 74130
Πολλοί υποστηρίζουν οτι οι κατευθύνσεις στα βέλη στο συγκεκριμένο σύστημα δεν χρειάζονται, εγώ πάλι έχω αντίθετη άποψη. Εχουν και παραέχουν αλλά.... Δεν είναι ίδιες για όλα τα μάτς. Υπάρχουν ματς που αν δεν τα προσέξεις και δεν βάλεις τα σωστά βελάκια θα γίνουν καταστροφή. Ας μην τα περιμένουμε λοιπόν όλα από ένα σύστημα αν δεν βάλουμε και εμεις το χέρι μας. Αν δεν το κάνεις σωστά είναι το σύστημα που θα σε καταστρέψει, αν ακολουθήσεις όμως μερικούς κανόνες τότε είναι το σύστημα που θα σου χαρίσει τα ΠΑΝΤΑ..
Ξεκινάμε λοιπόν, οι αντίπαλοι που θα αντιμετωπίσεις είναι 3 ειδών ανεξαρτήτως συστημάτων. Κατηγορία Α) αντίπαλοι πολύ ανώτεροι από εσένα (διαφορά 2 λέβελ και πάνω), Κατηγορία Β) αντίπαλοι ανώτεροι από εσένα (διαφορά μέχρι 1 λέβελ) και τέλος Κατηγορία Γ) αντίπαλοι ίσοι ή μικρότεροι από εσένα.
Κανόνας πρώτος: σε καμία περίπτωση δεν πειράζεις τη νοοτροπία του συστήματος.
Ας πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το σύστημά μας ανάλογα κάθε κατηγορία.
Κατηγορία Α) < 2 LVL.
Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με έναν σούπερ αντίπαλο ο οποίος μας ρίχνει στο κεφάλι 2 επίπεδα, τέτοιους θα συναντήσουμε κυρίως στο κύπελλο ή και στο Τσαμπιονς λίγκ, αλλά κυρίως στο κύπελλο. Είναι οι αντίπαλοι που λέμε βοήθα Παναγιά μου και ότι γίνει. Στήνουμε λοιπόν την ομάδα μας ώς εξης και με τις κάτωθι εντολές.:
Οι ομάδες αυτές μόνο έτσι αντιμετωπίζονται, βελάκια όπως βλέπεται υπάχουν στα πλάγια μπακ προώθητικά, στους κεντρικούς αμυντικούς πίσω, όπως και στους μέσους καθώς και στον μεσοαμυντικό που βοηθάνε στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Τα εξτρέμ προωθητικά και ο επιθετικός ξερός. Οι πλάγιοι αμυντικοί συνεργάζοντα άψογα με τα εξτρέμ και βγάζουν πολλές φάσεις. Οι μέσοι μαζί με τον αμυντικό μέσο κάνουν τρελή δουλειά. Οι αποδόσεις μη σας ενδιαφέρουν θα τις δείτε να είναι χαμηλές, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει όμως. Τώρα υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα .
Κανόνας δεύτερος: Οταν παίζεται ΜΟΝΟ με 4-4-2 και κάτι δεν σας πάει καλά στον αγώνα τότε αλλάξτε σε κάθετες απο το κέντρο και ζώνη.
Κατηγορία Β) <1 lvl
Βατοί αντίπαλοι που πάλι είναι πάνω από εμάς αλλά τουλάχιστο είναι του χεριού μας. Τους βρίσκουμε πάλι στο κύπελλο αλλά συνήθως στο Τσάμπιονς λίγκ. Εδώ υπάρχει διαφοροποίηση στα βελάκια και στη νοοτροπία όπως θα δείτε.:
Εδώ τώρα λοιπόν πάμε με αμυντικούς προσανατολισμούς αλλά όπως θα δείτε τα βελάκια από τους μέσους λοίπουν και αυτό γιατί θέλουμε η ομάδα να έχει λίγο περισσοτερες επιθετικές τάσεις. Τα υπόλοιπα όπως πρίν. Ισχύουν τα ίδια όπως και πάνω όσον αφορά το 4-4-2. Ως επι το πλείστον δεν θα χρειαστεί ποτέ να πειράξετε τις ρυθμίσεις σε αυτή την κατηγορία. Τα παιχνίδια θα σας πηγαίνουν απο μόνα τους εκεί που θέλετε.
Κανόνας τρίτος: Μην αλλάξετε βελάκια στους μέσους προς τα μπροστά, θα καταστρέψετε όλη την ανασταλτική λειτουργία του παιχνιδιού και μπορεί να φάτε γκόλ από το πουθενά.
Κανόνας τέταρτος: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΟΝ DMC.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Μην επιχειρήσετε να αλλάξετε κάτι στο 5 λεπτο πριν αρχίσει το παιχνίδι, 100% θα ξεκινήσετε τρώγοντας γκολ...!
Κατηγορία 3) >= 1lvl
Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με την πιο εύκολη κατηγορία και τα πράγματα είναι πιο ελαστικά. Το σύστημα παραμένει φυσικά το ίδιο αλλά έχουμε κάποιες αλλαγές. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 αναπτύξεις με το ίδιο αποτέλεσμα εξίσου. Βασικά εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή παρά τη δεύτερη αν και σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να την ενεργοποιήσετε. Εχουμε και λέμε λοιπόν.: Εκδοχή 1η
Τα βελάκια λείπουν απο όλους τους αμυντικούς και τους μέσους. Ακολουθούμε τον κανόνα μας και αφήνουμε απείραχτο τον αμυντικό μέσο. Ακολοθούμε αμυντική τακτικη και μεικτές μπαλιές από τα πλάγια ξανά αλλά παίζουμε πλέον ζώνη με οφσάιντ. Η απειρία των επιθετικών και θα μας δώσει περισσότερα οφσαιντ με μικρές ομάδες. Το πρέσινγκ εδώ είναι έντονο για γρήγορα αποτελέσματα από το πρώτο ημίχρονο και όλα καλά.
Εκδοχή 2:
Εδώ βλέπετε οτι παίζω με μακρινές μπαλιές πλάγια, μερικές φορές λοιπόν μπορεί να παρατηρήσετε οτι κάτι βρωμάει στο παιχνίδι, αν υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας τότε γυρίστε το σε μακρινές. Αν δείτε και ο αντίπαλός σας δεν διαθέτει μέσους ακραίους τότε ξεκινήστε με αυτό. Και τα δύο πάντως είναι μέσα στα πλαίσια.
Κανόνας πέμπτος: Μην επιχειρήσετε να βάλετε βελάκια σε διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές που υπάρχουν στην πρώτη κατηγορία. Παράδειγμα να αλλάξετε τον AMR από μπροστά σε πίσω ή τίποτα, ή ας πούμε τον DC από πίσω σε μπροστά ή τίποτα, μπορεί να είναι καταστροφικό.
Γενικά, πιστεύω οτι είναι ένα σύστημα το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τον οποιονδήποτε αν το χειριστεις σωστά. Παραδείγματα έχω άπειρα να σας δείξω και μάλιστα πολύ πολύ πρόσφατα. Ανακαλύψτε τα μόνοι σας....