Evo da i ja predstavim svoj tim, no prije svega htjeo bi napraviti nesto sto menadjeri bas i nisu radili, nadam se da ne krsim neka pravila time, zelio bi vam predstaviti grad iz kojega dolazi NK Dunav Ilok.



Ilok




Zemljopisni položaj

Ilok je najistočniji grad Hrvatske, Dunav (administrativna granica) Hrvatske i Srbije nalazi se manje od 5 km zračne linije od autobusnog kolodvora, vatrogasne i policijske postaje u mjestu. S brijega Iločkog dvorca pruža se prekrasan pogled na Dunav. Ilok se rasprostire po obroncima Fruške gore.

Najviša visinska točka u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Čukala kod Iloka s 294 m nadmorske visine.

Povijest

Područje grada Iloka zarana je naseljeno i bogato kulturnim nasljeđem, o čemu svjedoče nalazi od prapovijesti, preko rimskog razdoblja, gdje je postojala konjanička utvrda Cuccium, do zlatnog razdoblja srednjeg i novog vijeka.

U srednjem vijeku u Iloku je izgrađena utvrda (12. stoljeću), a u pisanim spomenicima spominje se više crkava i samostana. Prvi put se ime Ilok spominje 1267. pod nazivima Ujlak (mađarski: Újlak) ili Wylok. Od 1332. spominju se župe u Iloku, a 1349. izgrađena je velika crkva Majke Božje. U tom razdoblju Ilok postaje značajno središte, u kojemu je prebivao čak i dubrovački konzul (1399.). Značajne kraljevske povlastice dobiva 1453. (dodjeljuje ih kralj Ladislav V. Posmrtni).

Najpoznatiji gospodar grada je Nikola Iločki (1410.-1477.), koji je bio kralj Bosne od 1471. do svoje smrti. Kao gospodar imanja naslijedio ga je sin Lovro (1459.-1524.)

Franjevci se u Iloku zasigurno nalaze u prvoj polovici 14. stoljeća kada je izgrađeno zapadno krilo samostana, a franjevačka crkva Uznesenja Marijina građena je 1349. godine. Nikola Iločki ju je obnovio i dogradio poslije smrti sv. Ivana Kapistrana (1386.-1456.), koji je umro u Iloku 23. studenog 1456. Svoj današnji izgled crkva je dobila pri temeljitoj neogotičkoj restauraciji izvedenoj početkom 20. stoljeća prema projektima Hermana Bolléa.

Osmanlije su gospodari Iloka od 1526. do 1688. godine. U gradu su sačuvani spomenici islamske kulture turbe - grob uglednog Turčina i hamam - obredno kupalište.

Godine 1697. car Leopold poklanja Ilok i posjede u Srijemu talijanskoj obitelji Odescalchi kao naknadu za pomoć pape Inocenta XI. od 336.000 forinti za vojnu protiv Turaka. Prvi vlasnik posjeda bio je Livio Odescalchi, koji se istaknuo i kao vojskovođa u obrani Beča 1683. godine. Ilok je u raznim povijesnim razdobljima bio središte ovog dijela Srijema: u 18. stoljeću i prvoj polovici 19. stoljeća bio je sjedište podžupana Županije srijemske, kotarsko mjesto s upravnim vlastima i kotarskim sudom, trgovačko i sajamsko središte kraja.

Poslije 1945. godine u novim granicama Ilok gubi svoje prirodno zaleđe i postaje općina s mjestima koja i danas pripadaju području grada. Godine 1962. pripojen je općini Vukovar i postaje mjesna zajednica.

Znamenitosti:

* Iločke zidine (iz 13. st.-Stari grad)
* Crkva sv. Ivana Kapistrana
* Franjevački samostan
* Turske turbe
* Turski hamam
* Dvorac obitelji Odescalchi
* Stari park (iz 18. st.) sa rijetkim drvećem
* Iločki podrum (iz 15. st.)
* Poljoprivredna škola (1898. sa podrumom i ekonomijom)
* Kotorska zgrada suda

Slike

Kako ne bi sad stavljao svaku pojedinacno, stavit cu ovdje par galerija gdje se mogu vidjeti sve ljepote Iloka.

Ilok - slike (galerija)

Slike Ilok - Fotografije

Galerija slika - Ilocki podrumi

Eto to bi bilo to ukratko, dalo bi se jos toga napisati i pokazati o ovome malome gradicu. Ako netko bude u prolazu ili bude planirao posjetiti Ilok pa ga budu zanimale informacije sta posjetiti, gdje odsjesti itd, neka me kontaktira ovdje na forumu.